Zakoračite u bolju budućnost

Ego

Ego je nesvjesni dio našeg osobnog identiteta koji smo prihvatili kao „našu“ istinu i kojemu smo povjerovali da smo to mi.

On je naš lažni identitet, slika o nama samima koju smo izgradili kao posljedicu svih naših iskustava ili neiskustava. On je skup svih naših ego – strahova i posljedičnih sebičnosti, vezanosti, potreba, želja i stotina drugih stvari koje uzimamo „zdravo za gotovo“ i čiju ispravnost ne propitujemo.

Ostala područja
Testirajte emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je sposobnost razumijevanja i upravljanja sobom i drugima.

Testirajte svijest o vlastitim emocijama!

Istražite publikacije

Kako izazovi i zablude skrivaju istinu o nama

Ego je naš stalni životni učitelj koji služi tome da nam stavlja izazove na put, iskrivljujući stvarnost na sve moguće načine i na taj način skrivajući istinu od nas. On je taj koji nam, ako ignoriramo istinu, u isto vrijeme šalje interni alarm u obliku potištenosti, izgubljenosti, ljutnje, bijesa i sličnih manifestacija.

Ego kreira misao, misao kreira emociju, a emocija kreira akciju, naša djela. A egom pogonjene misli, emocije i djela uvijek rezultiraju patnjom. Primjerice, ako nam drugi auto u gužvi nenadano presječe put, naš ego se budi, kreira nesvjesnu sebičnu misao „kako meni presijecaš put, pa meni se žuri“ kao da smo mi jedini na svijetu kojima se žuri, a drugi nisu u istoj gužvi zajedno s nama. Kreira se emocija – ljutnja koja rezultira našim djelom – psovkama i povicima.

Nismo o tome razmišljali, samo smo to napravili, nesvjesni svoga ega koji se probudio. I ta nesvjesnost je rezultirala patnjom, odnosno ljutnjom u ovom slučaju i stresom za naše tijelo i za okolinu. Mislimo da se deremo ili ljutimo na nekoga drugoga, a zapravo jedino trujemo sebe. Pijemo otrov bijesa i mislimo da ćemo naškoditi nekome drugome. I kada od toga otrova razorimo našu obitelj, posao, prilike te čak i obolimo, krivimo zlu sudbinu, a ne našu nesvjesnost.

Ego jako voli isprike, izgovore, skrivanje, izvlačenje, zablude, iluzije i sve moguće druge oblike evazije istine o nama samima. Ego se skriva pred istinom na bilo koji od navedenih načina samo kako bi izbjegao suočavanje, jer suočavanjem s istinom, ego nestaje.

Put prema samospoznaji

Kada krenemo rušiti naš lažni identitet i samoispitivanjem rasvijetliti tu tamu istinom, javlja se ogroman otpor i stres. Rušeći taj lažni identitet mislimo da rušimo sami sebe, a to nije istina.

Zapravo, rušenje tog lažnog identiteta je jedini put da upoznamo sami sebe. I zato je toliko izazovno i bolno, psihički i fizički. Jer ego i lažni identitet koji on stvori ne želi biti srušen. Potrebno je proći manje ili više patnje da bismo ga srušili i tako zaslužili slobodu od svog ega, jer sloboda je istina nastala u savladavanju tih istih izazova. Sloboda je istina nastala u patnji.

Ego nam uvijek nešto govori a da toga nismo ni svjesni, nesvjesni smo. U ekstremnim slučajevima priča čak i potpuno oprečno. Može nam „pričati“ u uho agresivno ili pasivno, dvije potpuno suprotne manifestacije ega. Razumijevanje ega je kao razumijevanje, primjerice, lijekova.

Kaže se da je sve lijek ili otrov, samo je razlika u dozi. Agresivni ego, odnosno kada je osoba sebična prema drugima i motivirana najviše sama sobom je kao prevelika doza lijeka, štetna. Od silnog egoizma ne vidi nikoga i ništa oko sebe jer nema ljubavi prema drugima. Druga je krajnost kada osoba razmišlja samo o drugima, a nikada ili rijetko o sebi jer nema ljubavi prema sebi.

To je kao premala doza lijeka i samim time opet pogrešna. Iako se čini potpuno suprotno, oba ponašanja su motivirana isključivo strahom tijekom kojeg se pali fight or flight mode i samo agresivnom egu on je nesvjesni „motivator“ koji ga tjera na agresiju i sebičnost (fight), a pasivnom egu on je nesvjesni „motivator“ koji ga tjera na pasivnost i sebičnost prema sebi (flight).

Dug je popis iracionalnih strahova koji nesvjesno upravljaju nama, a „glavni“ je strah od promjena čije prevladavanje je sami smisao života i čijim sučeljavanjem ćemo nadvladati i ostale.

Jer ako se želimo, primjerice, suočiti sa svojim strahom od tuđeg mišljenja ili strahom od neuspjeha, morat ćemo pokrenuti promjenu kako bismo se s tim strahovima i suočili.

Usuprot uobičajenoj zabludi, ego se ne manifestira samo kao sebičnost prema drugima, već i prema sebi. Sve o zabludama vezano uz ego pročitajte ovdje.

Izjave klijenata

Otkrijte putovanje u samospoznaju

Želite li saznati više o tome kako utišavanje ega može dovesti do dubljeg razumijevanja ljubavi i istine?
Zoran Salopek vodi vas na putovanje koje će promijeniti vaš pogled na život.

Upišite svoj e-mail i dobijte ekskluzivan pristup početnim poglavljima njegovih knjiga.