Zakoračite u bolju budućnost

Emocionalna zrelost

Emocionalna zrelost je emocionalni sklad i ravnoteža postignuta nadvladavanjem ego – strahova. Ispravnost i srednji put.

Ni previše mene, ni previše drugih, ni impulzivnost, ni pasivnost, ni sebičnost prema sebi, ni sebičnost prema drugima.

Ostala područja
Testirajte emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je sposobnost razumijevanja i upravljanja sobom i drugima.

Testirajte svijest o vlastitim emocijama!

Istražite publikacije

Ego, osobna istina i traganje za stvarnošću

U emocionalnom smislu, već dolazimo s određenim egom i određenom sposobnosti za nadvladavanje tog ega. Kolokvijalno, navedeno se naziva našom osobnosti.

Svatko od nas se rađa s određenom emocionalnom zrelosti (odnosno slabijim ili snažnijim utjecajem ega) koja se postupno dograđuje kroz različita, nekad i „negativna“, životna iskustva, traume i izazove.

Također dolazimo sa određenom sposobnosti, vlastitom emocionalnom inteligencijom, kojom utišavamo vlastiti ego. To su naša svijest, savjest i hrabrost, zahvaljujući kojima sazrijevamo.

Netko će imati veći izazov, jači ego, netko manji izazov i manji ego. Netko će jači ego brzo utišati, netko slabiji ego neće nikada osvijestiti. Svatko dolazi sa svojim izazovom i sa svojim sposobnostima rješavanja tog izazova. Navedeni omjer stvara priču o osobnoj istini.

I to je upravo to, samo priča jer je rezultat naših doživljajnih i spoznajnih iskustva ili neiskustva, a ne istine koja je stvarnost. Što više iskustava, to smo sposobniji vidjeti istinu. Što smo sposobniji vidjeti istinu, odnosno stvarnost, uspješniji ćemo biti u svim životnim aspektima, od osobnog zadovoljstva, preko posla do obiteljskih i ljubavnih odnosa.

Izvrsna činjenica je da možemo razvijati vlastitu emocionalnu inteligenciju!

Jedino što nam donosi patnju u život je naš ego. Jedino što nas sprječava da vidimo stvarnost i ostvarimo uspjeh u privatnom i poslovnom životu je ego.

Ego i njegovi iracionalni strahovi kreiraju sve naše nesigurnosti i sebičnosti te nam onemogućuju samorealizaciju.

Izjave klijenata

Otkrijte putovanje u samospoznaju

Želite li saznati više o tome kako utišavanje ega može dovesti do dubljeg razumijevanja ljubavi i istine?
Zoran Salopek vodi vas na putovanje koje će promijeniti vaš pogled na život.

Upišite svoj e-mail i dobijte ekskluzivan pristup početnim poglavljima njegovih knjiga.