Posuđivanje ljubavi

U prethodnim člancima dotaknuli smo se temeljnih principa života i pravilima koja nas vode ka pravom uspjehu. Često zaboravljamo koliko je ljubav bitan čimbenik u toj jednadžbi. No, što kada tu ljubav nemamo unutar sebe? Mnogi od nas pokušavaju “posuditi” ljubav od drugih, ne shvaćajući pravu bit te emocije.

Ljubav je putovanje

Ljubav je središnja snaga koja nas pokreće, bilo da se radi o ljubavi prema sebi, prema drugima ili prema svijetu oko sebe. Međutim, kada osjetimo prazninu unutar sebe, često tražimo ljubav iz vanjskih izvora. Tražimo je u odnosima, u postignućima, čak i u materijalnim stvarima. Ali ta posuđena ljubav nikada nije istinska, niti trajna. Ona je prolazna i često nosi s sobom osjećaj neadekvatnosti. Bez obzira na to koliko snažno osjećamo povezanost s nekim ili koliko smo priznati u društvu, ako ne osjećamo ljubav prema sebi, uvijek će postojati praznina.

Naša potraga za uspjehom, koju smo istražili u prethodnom tekstu, često je zapravo potraga za ljubavlju. Želimo biti priznati, voljeni i cijenjeni. No, pravi uspjeh dolazi kada shvatimo da prava ljubav ne može biti posuđena, već mora biti pronađena unutar nas samih. Posuđivanje ljubavi od drugih može donijeti privremenu utjehu, ali dugoročno nije održivo. Istinska, neumoljiva ljubav prema sebi je ono što nas ispunjava. To je ljubav koja ne traži uvjete, koja se ne mijenja s okolnostima i koja nas vodi kroz najteže trenutke života.

Naravno, ljubav prema sebi ne znači ignoriranje vlastitih mana ili prepreka. Zapravo, znači suočiti se s njima s razumijevanjem i suosjećanjem, priznati ih i raditi na njima. Kroz ovaj proces, učimo da ljubav nije nešto što se posuđuje, već dar koji se nesebično daje.

Ljubav nije nešto što se može kupiti, posuditi ili zahtijevati. Ona je unutarnji osjećaj koji dolazi kada smo u miru sa sobom, kada razumijemo tko smo i što želimo u životu. Kada shvatimo da je ljubav, kao i sve u životu, putovanje, a ne odredište.

Stoga, sljedeći put kada osjetite potrebu za posuđivanjem ljubavi, sjetite se da prava ljubav dolazi iznutra. Kroz razumijevanje i prihvaćanje sebe, otvaramo se prema autentičnoj ljubavi koja transformira naše živote. Jer, kao što smo ranije istražili, uspjeh i ispunjenje ne leže u vanjskim postignućima, već u dubokom razumijevanju i ljubavi prema sebi.

Autor

Zoran Salopek

Od traumatične mladosti do duhovne samoostvarenosti. Njegova putovanja, ukorijenjena u stvarnom iskustvu i dubokom introspekciji, osvjetljavaju ključeve utišavanja ega, traženja istinskog smisla života i pomoći drugima da pronađu istinsku radost i svrhu.

Zanima vas više?

Zoran je ovdje da vam pomogne i pruži vodič kroz kompleksnosti duhovnosti i osobnog razvoja. Ne ustručavajte se postaviti pitanje!

Otkrijte putovanje u samospoznaju

Želite li saznati više o tome kako utišavanje ega može dovesti do dubljeg razumijevanja ljubavi i istine?
Zoran Salopek vodi vas na putovanje koje će promijeniti vaš pogled na život.

Upišite svoj e-mail i dobijte ekskluzivan pristup početnim poglavljima njegovih knjiga.